Autocontrolul - competență cheie de inteligență emoțională
April 8, 2008

Soluţia Smart Emotions de autocontrol emoţional

Soluția constructivă de gestionare a emoțiilor

Timp de două zile, in weekendul trecut, 15 persoane au descoperit noi modalităţi de autocontrol emoţional, în cadrul celui de-al doilea modul al programului de dezvoltare personală SmartEmotions organizat de Competent Consulting.
În locul tehnicilor relativ ineficiente de utilizare a voinţei pentru a „pune capac” emoţiilor şi a le suprima, participanţii şi-au dezvoltat capacitatea de exprimare a emoţiilor şi de canalizare a lor spre rezultate constructive.
Un proces complex de eliberare de regrete, de dependenţe emoţionale faţă de alţii, precum şi de false impresii referitoare la propria persoană, le-a restabilit fluxul emoţional şi le-a eliberat potenţialuri nebănuite.
În Etica nicomahică, Artistotel nota acum mai bine de 2250 de ani:
Oricine se poate înfuria – asta e uşor. Dar să fii furios pe cine trebuie, în măsura în care trebuie, la momentul potrivit, din motivul potrivit şi la modul potrivit, este o provocare demnă de un nobil.”
O persoană inteligentă din punct de vedere emoţional nu este cea care nu are emoţii sau care nu şi le exprimă, ci cea care reuşeşte să-şi pună emoţiile în slujba obiectivelor pe care şi le-a propus.

Chiar dacă sună paradoxal, cea mai eficientă metodă de autocontrol emoţional este integrarea lor în experienţa realităţii şi dirijarea intenţionată a potenţialului lor spre acele acţiuni care produc efecte constructive.

Programul SmartEmotions™ oferit de Competent Consulting tuturor persoanelor interesate de dezvoltarea personală permite participanţilor, pentru prima oară în România, să beneficieze de cele mai avansate tehnici de inteligenţă emoţională, ce le accelerează eliberarea potenţialului din blocajele introduse de-a lungul timpului.
Fiecare modul se adresează unei dimensiuni specifice a inteligenţei emoţionale şi foloseşte învăţarea experienţială pentru a o dezvolta semnificativ.
Emoţiile pot fi asemănate cu un fluviu, pe malul căruia trăim”,
spunea în timpul seminarului Daniel Bichiş, trainer EQ certificat internaţional. Ele au existat înaintea noastră, deoarece în forma elementară pot fi decelate chiar şi la bacterii.
Mai mult, emoţiile există independent de voinţa şi conştiinţa noastră, ele fiind o formă primordială de comunicare între organisme, ce depăşeşte nu doar limitele culturale, ci chiar şi pe cele ale speciilor. Putem percepe şi înţelege suferinţa unei plante neudate la timp, a unui pisoi ud leoarcă sau a unei meduze aruncate pe plajă.
Revenind la imaginea fluviului emoţional, acesta ne asigură curăţenia, prin preluarea deşeurilor pe care gândurile şi acţiunile noastre le produc. Dar poate, în egală măsură, să ne polueze revărsând asupra noastră reziduurile emoţionale ale unor gânduri şi acţiuni trecute, ori ale altor persoane situate în amonte faţă de noi.
Fluviul ne poate hrăni cu peştii plăcerii, frumuseţii, dragostei, dar ne şi poate inunda cu tristeţe, frică sau furie.
În fine, fluviul poate pune în mişcare turbinele motivaţiei, furnizându-ne puterea necesară pentru a ne atinge obiectivele. Dar tot el ne poate distruge şansele de reuşită prin exces de zel sau nerăbdare, ori prin neimplicare, neîncredere, amânare.

Pentru a face predictibil acest fluviu emoţional, soluţia cea mai „raţională” este mobilizarea voinţei pentru construirea de baraje, care să „regularizeze” fluxul emoţiilor din noi.

Este ceea ce s-a făcut în România anilor 70-90 ai secolului XX, iar efectele s-au văzut la inundaţiile din ultimii ani. Barajele au fost depăşite, ba chiar au trebuit dinamitate pentru a permite apelor să revină în matca lor. Este soluţia ce nu ţine cont de faptul că voinţa nu poate controla izvoarele, nici pe cele ale Dunării, nici pe cele ale emoţiilor, astfel încât se poate confrunta periodic cu debite ce-i depăşesc capacitatea de gestionare.
O soluţie mult mai inteligentă din punct de vedere tehnic a fost aplicată de inginerii austrieci în secolele XVIII-XIX. Ei au construit în jurul oraşelor de pe malurile Dunării reţele de canale şi lacuri ce pot fi deschise succesiv, putând prelua volume imense de apă. În felul acesta, riscul de inundaţii catastrofale a fost diminuat semnificativ. Iar în intervalul dintre inundaţii, canalele şi lacurile sunt excelente zone de recreere şi de echilibru ecologic.

În mod similar, tehnicile vizând dezvoltarea corectă a autocontrolului emoţional nu instituie bariere şi baraje, ci mai degrabă construiesc căi alternative de preluare a fluxului emoţional şi valorificare a lui.

Barajele de tipul dependenţelor emoţionale faţă de alţii, neîncrederii în propria valoare şi propriile resurse, ori al netransformării unor experienţe nereuşite în învăţaminte, nu fac decât să blocheze fluxul emoţional. Rezultatul este că frica, tristeţea sau furia ajung să ne controleze viaţa şi să ne blocheze accesul la fericire.
De aceea, participanţii au identificat mai întâi aceste baraje, apoi au descoperit modalităţile prin care pot prelua emoţiile acumulate în spatele lor şi le pot folosi în favoarea lor.
În locul unei abordări bazate pe confruntare şi tensiune şi-au însuşit tehnicile bazate pe eliberare şi integrare. Elementele exterioare sau interioare care până acum le declanşau frica, tristeţea sau furia au fost transformate în butoane de declanşare a unei atitudini calme şi pline de încredere, deschise oricărei alternative. Ceea ce anterior părea o problemă a devenit acum o provocare sau o sursă de oportunităţi.
Viitorul modul al programului SmartEmotions™ va crea participanţilor condiţiile optime pentru a-şi dezvolta capacitatea de „citire” emoţională a celor din jur. Se vor dezvolta atât capacitatea de observare şi interpretare corectă a reacţiilor emoţionale, cât şi resursele empatice, de conectare profundă cu alte persoane.
Programat pe data de 3 şi 4 mai 2008 la U Business Center Bucureşti, workshopul este deschis tuturor celor ce sunt interesaţi de o mai bună cunoaştere a celorlalţi.
Modulele sunt independente, dar participanţii la modulele anterioare au prioritate la înscriere, deoarece numărul de locuri este limitat la 15 persoane.

Asemeni Dunării, emoţiile pot să stea în calea comunicării dvs. cu ceilalţi, pot să vă pericliteze eforturile – ori pot să vă poarte uşor şi confortabil spre ceea ce v-aţi propus.

Programul SmartEmotions™ reprezintă cea mai complexă şi eficientă soluţie de dezvoltare a nivelului de inteligenţă emoţională şi de sporire a nivelului de satisfacţie în viaţa profesională şi personală.
Ea vine cu garanţia oferită de Competent Consulting: „Succesul dumneavoastră este profesia noastră”.

Îndreptaţi fluxul emoţiilor spre obiectivele pe care vi le-aţi propus, căci astfel le veţi atinge mai repede şi mai uşor!

 

Denumirea Smart Emotions® este marcă înregistrată a Competent Consulting.