February 17, 2014

NLP şi depăşirea crizelor

Un motiv pertinent să devii Practitioner NLP

La început, programarea neurolingvistică (NLP) a fost prezentată drept cel mai eficient mijloc de accelerare a succesului în plan personal şi profesional. Iar titluri precum „Putere nemărginită” sau „Dezlănţuie forţa din tine” i-au atras pe cei care îşi doreau să aibă sau să facă altceva decât până atunci.
Între timp, societatea a evoluat accelerat în sensul onorării diversităţii, originalităţii, autenticităţii mai mult decât conformismul şi repetitivitatea.
În acest context, este cât se poate de normal ca în loc să-şi dorească doar succes şi realizări materiale, oamenii să participe la cursurile NLP din dorinţa de a se bucura de mai multă armonie interioară, fericire şi împlinire pe toate planurile.

Vechea paradigmă a soluţiilor NLP

Iniţial, încrederea în sine, armonia interioară ori satisfacţia faţă de propria viaţă erau considerate doar efecte secundare ale rezultatelor obţinute prin concentrarea atenţiei şi eforturilor în exterior:
 • am slujba, maşina, casa, partenerul sau partenera de viaţă dorite,
 • sunt extrem de eficient/ă în ceea ce fac, fie că este vorba despre dragoste, hobby-uri sau slujbă, astfel încât
 • sunt admirat/ă şi respectat/ă pentru toate acestea.
Efectele produse de tehnicile NLP în relaţia cu realitatea externă sunt excelente.

Pentru foarte mulţi dintre cei care fie au făcut coaching, fie au urmat cursurile de NLP se poate vorbi despre trecerea la o cu totul altă viaţă. Ei au descoperit cum îşi pot crea lumea exterioară pe care şi-o doresc, prin schimbarea modului în care se raportează la aceasta. 

În felul acesta, obstacolele în calea atingerii obiectivelor devin şanse nesperate de a descoperi noi modalităţi de acţiune, iar eventualele eşecuri sunt excelente lecţii din care se învaţă lucruri importante. Optimismul, orientarea spre acţiune şi conducerea vieţii prin obiective devin un stil de viaţă, caracterizat de eficienţă şi plin de satisfacţii.
Dacă NLP nu ar oferi decât atât şi tot ar fi o opţiune excelentă pentru cei ce vor să-şi trăiască din plin propria viaţă.

Noua paradigmă

Însă dorinţa de a avea şi face mai mult în exterior nu este decât o reflectare a dorinţei de a face şi a avea mai mult în interior. De aceea,

pentru păstrarea echilibrului şi asigurarea dezvoltării personale este esenţială conectarea la valorile şi convingerile proprii, pentru exprimarea potenţialului şi creativităţii ce ne caracterizează.

Doar în acest fel putem răspunde suficient de convingător la întrebarea veche de milenii: „Cine eşti cu adevărat?”
Iar pentru acest tip de nevoi şi aşteptări, cea de-a patra generaţie de NLP oferă soluţii şi tehnici specifice, ce sunt predate doar de către trainerii ce sunt pe deplin ancoraţi în procesul continuu de dezvoltare a NLP, asemeni lui Daniel Bichiş. Pentru astfel de traineri:
 • orice criză este o oportunitate de creştere,
 • relaţia cu propriul potenţial şi cât mai deplina sa exprimare reprezintă cel mai important obiectiv de dezvoltare personală,
 • corpul şi emoţiile sunt elemente la fel de importante ca şi mintes şi cuvintele pentru a facilita schimbări rapide şi semnificative.

 

Crizele existenţiale

În viaţa fiecărui om există patru crize care ne pregătesc pentru a ne regăsi:
1. Descoperirea separării dintre mine şi ceilalţi, ce stă la originea procesului de individualizare şi se petrece puţin înainte de împlinirea vârstei de trei ani. În felul acesta învăţăm ce NU suntem, ce NU facem, ce NU avem. Dacă nu gestionăm suficient de bine această criză, avem o slabă conştiinţă a identităţii proprii şi tendinţa de dependenţă de alte persoane. De aici apare tendinţa fie de a-i controla pe ceilalţi prin agresivitate sau persuasiune, fie de a prelua mereu de la ceilalţi dorinţe şi comportamente.
2. Descoperirea diferenţei dintre mine şi acţiunile mele, care pot fi reuşite sau nereuşite, fără a-mi afecta stima şi respectul pe care mi le port. Criza debutează odată cu începerea şcolii, la 7-8 ani şi creează premizele pentru dezvoltarea abilităţilor şi asumarea responsabilităţilor. Incorect rezolvată, această criză ne împinge fie spre perfecţionism, fie spre incorecta evaluare a activităţilor noastre. Impresia că nu ştim destul, că încă nu am învăţat suficient, că am omis ceva esenţial ce va fi descoperit de ceilalţi şi ne va face de ruşine îşi au originea în această confuzie. Iar rezultatul este o diminuare a conştiinţei valorii personale şi încredere în sine scăzută.
3. Descoperirea diferenţei dintre mine şi emoţiile mele este criza adolescenţei. În felul acesta ne dăm răspunsul la întrebarea „Cine pot deveni?” şi stabilim modul în care raţiunea şi afectivitatea cooperează sau se confruntă pentru a ne determina comportamentul. Dificultatea de a rezista tentaţiilor sau, din contră, de a ne bucura de viaţă, îşi are originea în această criză. La fel şi faptul că avem o viaţă socială prea bogată sau săracă, sau dificultatea de a pune capăt unei relaţii nesatisfăcătoare, din cauza fricii că nu vom mai putea stabili alta. În astfel de cazuri, avem tendinţa de a ne mulţumi cu rolurile din viaţa socială pe care ni le atribuie alţii, în loc să ne afirmăm pe deplin.
4. Descoperirea diferenţei dintre mine şi convingerile mele este sarcina perioadei adulte. Doar după depăşirea acestei crize putem răspunde în mod adecvat la întrebarea „Cine sunt cu adevărat?” Convingerile ne determină deciziile şi acţiunile, dându-ne impresia că am deţine totuşi controlul. De exemplu, când cumpăraţi alimente, cosmetice sau cărţi, pe ce vă bazaţi alegerile? Pe nevoile profunde, pe valorile fundamentale, sau pe convingerea că o anumită marcă oferă un raport calitate/preţ corespunzător, iar un anumit autor are darul de a vă transmite informaţii sau trezi trăiri de o manieră extrem de eficientă? Până la rezolvarea acestei crize, o mare parte din viaţă ne-o trăim guvernaţi de pilotul automat reprezentat de convingerile şi experienţele noastre anterioare, care tind să se repete şi să evite orice schimbare. Efectul este că ne dorim să avem, să facem sau să fim ceva, fiind convinşi că în felul acesta vom fi mulţumiţi. În realitate, când obţinem, facem sau suntem ceea ce ne-am dorit, descoperim că satisfacţia este mult mai mică decât anticipasem. Prin acumulare, acest proces conduce la scăderea satisfacţiei faţă de propria viaţă şi scăderea motivaţiei de a realiza schimbări. Cu cât decalajul dintre satisfacţia dorită şi cea obţinută este mai mare, cu atât mai puternic este controlul pe care convingerile îl au asupra noastră, iar criza este mai profundă.

O ilustrare simplă

Seria de provocări este ilustrată în videoclipul oficial al melodiei Wake me up, lansată de Avicii. Îl puteţi vedea aici, cu următoarea grilă de interpretare:
 • fetiţa care întreabă de ce ceilalţi nu le plac îşi caută rezolvarea primei crize,
 • adolescenta tăcută, cu coş, ce priveşte lung şi nu face nimic nu şi-a rezolvat a doua criză,
 • tânăra care încalecă şi găseşte cadrul adecvat în care să trăiască rezolvă astfel a treia criză.

 

Acum, după ce aţi rezonat cu personajele din film şi cu versurile cântecului, vă puteţi pune întrebările următoare:
 • În ce măsură mă regăsesc în oamenii din jurul meu? În ce măsură mă diferenţiez de ei?
 • În ce măsură ştiu şi chiar fac ceea ce îmi poate permite să mă simt bine şi să mă bucur de viaţă? Câtă încredere am în capacitatea mea de a reuşi pe deplin?
 • Cât de bine pot exprima ceea ce simt că mă reprezintă cu adevărat? Am găsit cadrul în care să o fac în mod sigur şi autentic?

Şi dacă vreţi să vă „treziţi la viaţă”, mai înţelepţi şi mai fericiţi, fără a aştepta să îmbătrâniţi (fiindcă există fie riscul să nu vă mai treziţi, fie să vă treziţi extrem de nemulţumiţi de faptul că viaţa a trecut pe lângă voi), folosiţi soluţia oferită de NLP-4G.

Depăşirea crizelor

Poate că vă întrebaţi ce poate aduce găsirea răspunsului la marea întrebare „Cine eşti cu adevărat?” Răspunsul a fost găsit şi el, de mii de ani, fiind prezentat în Yi King sub forma: „pentru a te recunoaşte în Univers, trebuie să te separi pentru a te reuni”. Efectul este de unitate şi armonie, cooperare şi ştergere a diferenţelor. Informaţia nu are însă valoare atâta timp cât este exclusiv raţională – ea trebuie TRĂITĂ simultan la nivel corporal, emoţional şi raţional.

Iar NLP este, în mod fundamental, o modalitate de a ne crea şi controla experienţele, pentru rezolvarea adecvată a celor patru crize.

De aceea, ori de câte ori citiţi într-o carte sau într-un articol ca acesta un exerciţiu, este esenţial să îl faceţi şi să-l trăiţi cât mai intens, nu doar să vă închipuiţi cam cum ar fi să-l faceţi.

Cadrul ideal de regăsire de sine

Această abordare stă la baza celor peste 40 experienţe de auto-descoperire şi optimizare personală ce sunt predate la cursul de Practitioner NLP. Ele vă permit simultan să vă creşteţi armonia interioară şi încrederea în sine, precum şi să atrageţi succesele dorite în viaţa dvs.
De aceea, dacă vă doriţi o schimbare profundă, nu doar superficială, a propriei vieţi, faceţi click aici pentru a afla mai multe despre noul curs de Practitioner NLP 4G oferit de Daniel Bichiş, Master Trainer şi asistent al lui Richard Bandler.
Şi asta pentru că experienţa absolvenţilor cursurilor NLP organizate de Competent Consulting confirmă faptul că acestea au marcat diferenţa dintre a trece prin viaţă şi respectiv a-ţi trăi viaţa pe care o doreşti şi pe care o meriţi cu adevărat.