NLP nu înseamnă manipulare
September 21, 2015

NLP = manipulare?

O confuzie întreținută de diletanții din domeniu

Programarea neuro-lingvistică (NLP) este un ansamblu de tehnici de optimizare a comunicării, accelerare a dezvoltării personale și facilitare a schimbărilor de percepție, atitudine și comportament, creat de Richard Bandler și John Grinder la începutul anilor ’70.

Adesea, NLP este considerat ca având caracter manipulator, datorită eficienței uimitoare a tehnicilor sale de schimbare a comportamentului. Acestea au fost preluate de industria de publicitate și de cursurile de vânzări, cărora le-au permis obținerea de rezultate excepționale.

Dar obiectivul de bază din NLP este definit de titlul unei cărți scrisă de Richard și John împreună cu Virginia Satir: New People-Making – arta de a crea oameni noi, liberi de constrângeri și auto-limitări. Adică exact opusul manipulării și în deplin acord cu coachingul!

Ca orice instrument, NLP poate fi folosit în mod constructiv sau distructiv.

Totul depinde de intenția utilizatorului și de nivelul său de maturitate emoțională și comportamentală.

Lăsăm copiii să se joace cu chibriturile?

Atunci când doi copii de 2-4 ani concurează pentru atenția mamei, cei mici folosesc plânsul, țipetele și bătăile din picioare pentru a-și asigura doza de atenție necesară. Cei mari fac declarații de dragoste (te iubesc, mami!) sau aduc în discuție un subiect ce trezește mamei amintiri plăcute. Niciunii nu au auzit vreodată de NLP, ci instinctiv fac ceea ce cred că le poate asigura accesul la o resursă esențială: dragostea și atenția mamei.

Se poate spune că o manipulează? Obiectiv vorbind, copiii lansează un mesaj, menit să schimbe direcția atenției și comportamentul acesteia.

Or, definiția de dicționar a acțiunii de a manipula este:

A influența prin diverse mijloace modul de a gândi și de a acționa al unei persoane sau al unei colectivități.

(DEX 2009).

Atunci, ce să mai spunem de bebelușii care, prin plâns alternat cu zâmbete, reușesc să-i determine pe toți adulții din jur să le acorde atenție și îngrijire? Că sunt doctori în manipulare?

Sigur că nu! Rostul comunicării este să ne putem influența reciproc comportamentul, astfel încât să cooperăm sau să evităm să ne afectăm reciproc. Faptul că el a fost deturnat în scopul obțineri de „foloase necuvenite” este doar un indicator al faptului că nu toți adulții reușesc să-și asume refuzul, respingerea sau amânarea.

Ce este diferit la NLP?

Diferența dintre manipularea atenției de către hoții de buzunare ori jucătorii de alba-neagra și cea realizată în cadrul tehnicilor NLP este intenția celui care acționează.

În primul caz, intenția este de a obține un profit de pe urma distragerii atenției celuilalt.

În cazul aplicării NLP, intenția este redirecționarea atenției celuilalt dintr-o zonă care îl blochează, limitează, împiedică să reușească, spre alta care îi poate facilita succesul.

Este nevoie de respect, de încredere, de cooperare pentru a reuși – o atitudine ce lipsește în cazul celor care vor doar să profite de jocul cu mintea și atenția celorlalți.

Ce este diferit la modul în care noi predăm NLP?

Comparativ cu coachingul, NLP a ratat șansa de a deveni o profesie pentru că nu a adoptat suficient de repede un cod de conduită etică a celor care practică aceste tehnici.

Și astfel, chiar dacă doar o minoritate dintre cei care îl practică s-au transformat în jucători de alba-neagra ce acționează în detrimentul partenerilor de cuplu, familiei, colegilor sau prietenilor, societatea a dezvoltat un mecanism de apărare și respingere la nivel inconștient.

De aceea, toate cursurile de NLP și aplicare a lui organizate de Competent Consulting au la bază ideea de moralitate, de respectare a celorlalți și de utilizare a tehnicilor exclusiv în scop constructiv și cu acordul lor.

Mai mult, prin integrarea unui proces eficient de dezvoltare personală atât în cursurile de Practioner NLP, cât și în cele de Life Coach NLP, ne asigurăm că absolvenții au un nivel de maturitate emoțională și comportamentală suficient încât să poată accepta și refuzuri sau amânări din partea celorlalți, fără a mai simți nevoia de a-i manipula.

În fine, încă din 2008 predăm și practicăm Coachingul NLP, aderând și respectând întocmai Codul de Etică al unor organizații precum ARC, ICI și ICF. De aceea, participanții la cursurile noastre apreciază în mod deosebit maniera plină de respect și empatie în care sunt tratați și, la rândul lor, adoptă aceeași atitudine.

 

Recâștigarea dreptului de a alege

Un demers esențial din NLP este dezvoltarea capacității de a-ți defini și a trăi viața pe care ți-o dorești.

Ideea de bază este că „libertatea este totul, iar dragostea restul”, după cum a formulat-o Richard Bandler.

Or, nu putem fi cu adevărat liberi limitând libertatea de decizie a altora. Nici nu ne putem bucura pe deplin de dragoste, dacă ea este obținută și menținută prin constrângere și șantaj emoțional.

De aceea, dacă trainerul unei școli de NLP (Daniel Bichiș) nu doar a fost la rândul său format de către Richard Bandler, ci și face parte, de 8 ani de zile, din grupul restrâns de asistenți care îl însoțesc în întreaga lume, asta înseamnă că a preluat pe deplin atitudinea de bază și cunoaște perfect cele mai noi tehnici, menite să întărească libertatea de alegere și să faciliteze doar acele schimbări pe care clienții și le-au propus.

Astfel că, atunci când cineva vrea să-și aleagă o formare în NLP sau Coaching NLP, poate opta pentru

  • unul dintre zecile de institute în care predau cei care au învățat NLP fără vreun contact direct cu creatorii acestui domeniu, cu riscul de a se lăsa manipulat și a deveni la rândul său o persoană manipulatoare, sau
  • poate decide să-și creeze cu adevărat viața pe care merită să o trăiască, beneficiind de susținerea și competența celei mai apreciate școli de formare NLP din România.

Totul ține de respectul pe care și-l acordă și autenticitatea dorinței de a crește interior, pentru a deveni ceea ce poate cu adevărat să fie. Altfel spus, dacă se manipulează sau nu în privința calității pe care și-o dorește de la un curs NLP.