Summitul de Inteligență emoțională din Africa de Sud
September 15, 2007

Inteligenţa emoţională în ritm de tai-tai

Impresii de la NexusEQ 2007 – Africa de Sud

Reunind delegaţi din peste 20 de ţări şi vorbitori din 9 ţări de pe 4 continente, Summitul Mondial de Inteligenţă Emoţională de la Johannesburg, Africa de Sud, a fost o excelentă ocazie de dialog intercultural şi de reconectare la dimensiunile profunde ale fiecărui participant. Românul Daniel Bichiş, trainer la Competent Consulting, a fost singurul est-european care a prezentat un workshop de o oră la Summit.

Cu această ocazie, a descoperit noi dimensiuni ale aplicării practice a inteligenţei emoţionale. Experienţele sale vor fi detaliate pe 17 octombrie 2007, cu ocazia EQ Day for Life – ziua în care dai viaţă inteligenţei emoţionale.

Iată în avanpremieră câteva extrase:

Reunind delegaţi din peste 20 de ţări şi vorbitori din 9 ţări de pe 4 continente, Summitul Mondial de la Johannesburg a fost o excelentă ocazie de dialog intercultural şi de reconectare la dimensiunile profunde ale fiecărui participant. Desfăşurat la numai câţiva zeci de kilometri distanţă de locul considerat a fi „leagănul omenirii”, Summitul a adus în mod repetat în discuţie o temă extrem de generoasă:

Ce înseamnă de fapt să fii om, să duci o viaţă fericită şi plină de împliniri?

Răspunsul a fost unul simplu ca formulare, complex ca mod de aplicare:

suntem oameni fericiţi şi împliniţi doar în măsura în care exprimăm potenţialul existent în fiecare dintre noi, în acord şi cooperând cu cei din jur.

Acest lucru este valabil atât la nivel individual, cât şi organizaţional şi societal. Iar pentru a-l realiza, avem nevoie de persoane, organizaţii şi societăţi inteligente din punct de vedere emoţional.

Ce înseamnă inteligenţa emoţională?

Este capacitatea de a recunoaşte, exprima şi folosi emoţiile proprii şi ale celor din jur, pentru luarea celor mai adecvate decizii şi aplicarea lor în practică.

O persoană cu coeficient de inteligenţă cognitivă (IQ) ridicat are o mare capacitate de a rezolva probleme de logică, dar nu neapărat şi capacitatea de a le comunica şi a le transforma în rezultate concrete.

Persoanele cu coeficient de inteligenţă emoţională (EQ) ridicat au în schimb o excelentă capacitate de a depăşi, cel mai adesea împreună cu cei din jurul lor, dificultăţi de natură relaţională sau care implică cooperarea, munca în grup.

Dacă nivelul IQ indică probabilitatea de a spune ce anume este de făcut, nivelul EQ determină probabilitatea cu care ştim cum anume să facem şi reuşim cu adevărat să facem un anumit lucru.

Cele cinci mari animale din AfricaCu mai bine de 135 de ani în urmă, Darwin descoperea că emoţiile şi exprimarea lor reprezintă un mecanism de comunicare arhaic, dar extrem de eficient.

Înainte de a vorbi, humanoizii din „leagănul omenirii” îşi foloseau faţa şi labele pentru a transmite celorlalţi ce simţeau şi ce începeau să gândească. De la ei s-a păstrat efectul extrem de puternic al reacţiilor emoţionale şi caracterul lor contagios.

Putem bănui că deşi nivelul de inteligenţă cognitivă al hominizilor era extrem de redus, cel de inteligenţă emoţională şi socială era mai ridicat decât al oamenilor civilizaţi contemporani. Şi asta pentru că doar astfel reuşeau să facă faţă confruntării cu „big five” – cele cinci animale mari cu care împărţeau teritoriul din sudul Africii.

Formula ubuntu a Inteligenţei emoţionale

Ubuntu - forma autentică de inteligenţă emoţionalăComparativ cu alte manifestări dedicate inteligenţei emoţionale la care am participat, organizate în zonele „civilizate” ale lumii, Summitul de la Johannesburg a fost mult mai ancorat în realitatea internă.

Am simţit pe propria piele puterea conceptului de ubuntu – probabil forma primordială de inteligenţă emoţională, conservată de societăţile tradiţionale.

Zuluşii spun că „omul devine om doar prin ceilalţi oameni”. 

Altfel spus, eu, cel care scrie aceste rânduri, exist doar în măsura în care altcineva le citeşte şi îmi dă un feedback. Emoţiile mele au valoare doar dacă sunt percepute de altcineva şi primesc un răspuns adecvat. Iar pentru a face ca acest lucru să se întâmple, trebuie să mă integrez, să comunic, să cooperez – lucru foarte bine exprimat de dansul tai-tai specific acelei zone.

Puteţi să vedeţi clipul de prezentare a acestui Summit, să auziţi ritmul muzicii tai-tai şi să simţiţi efectul acesteia.

 

 

 

Efectele în plan personal sunt extrem de bine conturate de arhiepiscopul Desmond Tutu:

 „O persoană care are ubuntu este deschisă şi disponibilă faţă de ceilalţi, îi ajută să se afirme, nu se simte ameninţată de faptul că şi alţii sunt capabili şi obţin rezultate, deoarece are încredere în sine dată de conştiinţa faptului că face parte dintr-un întreg mai mare decât ea; de aceea, măreţia sa este diminuată doar dacă cei din jurul său sunt umiliţi sau înjosiţi, chinuiţi sau oprimaţi”.

Aplicaţi această descriere caracteristicilor unui lider – şi veţi redescoperi atât de căutatul servant leadership, comportamentul liderului care se pune în serviciul celor pe care îi conduce.

Analizaţi procesul de trecere de la apartheid la democraţie desfăşurat în Africa de Sud – şi veţi descoperi imensa forţă de catalizator al schimbării cuprinsă în acest concept.

Iar apoi priviţi în jur: aţi avea nevoie de ubuntu în propria familie, echipă, organizaţie, ţară?

Aplicarea practică a inteligenţei emoţionale

La Summit au fost prezenţi puţini teoreticieni, locul lor fiind luat de practicienii domeniului. Şi ne-am pus laolaltă cunoştinţele şi abilităţile pentru a descoperi cum putem îmbogăţi inteligenţa emoţională a occidentalilor fără a-i pune să danseze tai-tai de trei ori pe zi.

Participanţii la EQ Day for Life – ziua în care dai viaţă inteligenţei emoţionale – vor afla, pe 17 octombrie 2007, multe dintre tehnicile şi strategiile pe care le-am identificat.

Ele sunt subsumate celor trei dimensiuni ale IE la care românii stau cel mai slab:

  • autocunoaşterea emoţională,
  • autocontrolul emoţional,
  • managementul stresului.

Dar până atunci, descoperiţi puterea de transformare a relaţiilor pe care le aveţi cu cei din jur pe care o are formula „omul devine om doar prin ceilalţi oameni”.

Descoperiţi cât de mult bine vă face să trăiţi în comuniune cu ceilalţi, să vă exprimaţi emoţiile şi să le receptaţi pe cele din jur.

Descoperiţi cum se sudează relaţiile dvs. atunci când vă daţi voie să cunoaşteţi cu adevărat oamenii cu care intraţi în contact, dincolo de rolul sau funcţia pe care o exercită.

Inteligenţa emoţională a apărut din dorinţa de a facilita succesul, s-a dezvoltat din dorinţa de a spori fericirea şi împlinirea, iar acum începe să răspundă nevoii umane de a da un sens profund, o semnificaţie durabilă vieţii fiecăruia dintre noi. Pentru echipa Competent Consulting, acest lucru înseamnă respectarea devizei: Succesul dumneavoastră este profesia noastră.

Pentru dumneavoastră, ce înseamnă să aveţi ubuntu?

Denumirea EQ Day® este marcă înregistrată a Competent Consulting.