Am loc lângă tine?
February 18, 2015

Am loc alături de tine?

Ghid de auto-coaching de cuplu

Contemplaţi o plajă plină ochi de turişti într-o zi de vară şi observaţi cum îşi delimitează oamenii propriul lor spaţiu. Unii îşi întind prosoapele cât mai aproape de apă, alţii cauta un refugiu într-un mic golf, iar alţii prefera să aibă în spate protecţia falezei masive. Starea de bine depinde adesea de faptul că v-aţi găsit locul, şi asta pare să fie suficient.

În timp ce corpul nu are nevoie de chiar atât de mult spaţiu, există o altă parte din tine care îşi revendică un spaţiu bine definit, a cărui mărime variază de la o situaţie la alta.

De ce distanţă ai nevoie între tine şi o altă persoană? Îţi place apropierea altor persoane ori îţi place să le ţii la o distanţă de o lungime de braţ? Sau preferi să stea la o distanţă mai mare?

Şi prezenţa persoanei iubite alături de tine este confortabilă? Ai senzaţia că-ţi ia din spaţiu, sau din contră, că îl extinde?

Este unul dintre subiectele ce vor fi abordate în cadrul seminarului SmartEmotions pentru Cupluri, pe 7 şi 8 martie 2015. Îţi poţi face o idee despre ce se va petrece acolo trecând prin acest scurt exerciţiu de self-coaching.

Mărimea spaţiului necesar şi problema locului ideal pentru noi sunt subiecte spre care rar ne îndreptăm atenţia. Dar ele stau la baza senzaţiei de confort şi siguranţă, în lipsa căreia prezenţa celorlaţi devine o sursă de stress.

Aceste rânduri vă vor ajuta să vă elucidaţi acest subiect, iar exerciţiile prezentate nu doar vă vor face conştienţi de preferinţele personale, ci vă vor permite să optimizaţi modul în care vă delimitaţi propriul spaţiu în cadrul vieţii de cuplu.

Cum ne găsim locul în lume?

Pentru asta, fiecare dintre voi se va accepta exact aşa cum este, pentru a-şi descoperi spaţiul potrivit. Căutarea acestui spaţiu vă va releva propria personalitate. Acest procedeu presupune să vă descoperiţi spaţiul mai degrabă, decât să îl delimitaţi.

Cum vă descoperiţi propriul loc într-o cameră?

În una dintre cărţile sale, Carlos Castaneda povesteşte cum, împreună cu Don Juan şi Don Genaro, a învăţat să devină el însuşi în întregime. Una dintre primele lecţii a fost să-şi găsească propriul loc într-o cameră.

Este important să faceţi acest exerciţiu mai întâi când sunteţi singur în cameră; apoi îl puteţi asocia şi cu ceilalţi membrii ai familiei.

 1. Intră în cameră în momentul în care este linişte şi nu există riscul să fii deranjat/ă.
 2. Fără să te gândeşti prea mult şi fără să alegi în mod conştient, aşează-te în locul care îţi atrage atenţia.
 3. Închide ochii şi aşteaptă să devii conştient/ă de locul în care te-ai aşezat. Pare să fie confortabil?
 4. Repetă de mai multe ori acest exerciţiu, schimbând locul în cameră, până când îl vei găsi pe cel care să-ţi convină de minune. Este posibil chiar să trebuiască să muţi ceva mobile în jurul tău.
 5. Descoperă nu doar locul ideal, ci şi orientarea ideală a corpului. Este  posibil să ieşi din cameră, dacă nu-ţi găseşti aici locul dorit, şi să îl cauţi în altă parte a casei.
 6. Odată ce l-ai găsit, acest spaţiu va rămâne locul ideal pentru tine. În orice moment şi indiferent de starea de spirit, aici te vei simţi liniştit/ă şi întregit/ă. Acest loc poate fi cel în care ai obiceiul să citeşti, să lucrezi, să vorbeşti la telefon sau, pur şi simplu, locul în care îţi place să stai.

Pot să stau şi eu cu tine?

Când şi persoana iubită şi-a găsit, independent, locul ideal, împărtăşiţi-vă descoperirile şi faceţi câteva verificări:

 1. Aţi ales cumva exact acelaşi loc? Dacă da, aşezaţi-vă împreună acolo şi experimentaţi mai multe modalităţi în care vă puteţi poziţiona acolo. Cu onestitate, împărtăşiţi-vă experienţele, senzaţiile, ideile care vă vin în minte şi emoţiile pe care le trăiţi. Dacă este cazul, negociaţi cea mai bună variantă în care să vă puteţi bucura amândoi de acel loc.
 2. Locurile voastre sunt unul lângă altul? Pare a fi cazul ideal. Descoperiţi ce se întâmplă cu senzaţiile voastre atunci când persoana iubită stă alături: sunt întărite, sunt inhibate sau sunt modificate? Dacă este cazul, negociaţi cea mai bună variantăde aşezare unul lângă celălalt.
 3. Locurile voastre sunt la distanţă unul de altul, eventual în camere diferite? Discutaţi despre ce înseamnă asta pentru voi. Descoperiţi cum, eventual, puteţi să le apropiaţi sau cum puteţi asigura măcar contactul vizual între cele două poziţii.

Cum vă descoperiţi locul în afara locuinţei?

Odată ce v-aţi descoperit locul ideal în interiorul casei, „luaţi-l” cu voi şi găsiţi un spaţiu în exterior, aproape de locuinţa voastră, unde să-l puteţi extinde. Repetaţi cele două mexplorări de mai sus, încercaţi variante diferite, până când, ca şi în interior, veţi găsi locul care vă convine de minune.

Iar dacă locurile voastre sunt departe unul de celălalt, descoperiţi împreună cu persoana iubită cea mai bună variantă de a vă bucura de ele. Poate vă acordaţi libertatea de a fi singuri, atunci când simţiţi nevoia, sau vă invitaţi reciproc în locul preferat, pentru clipe de tandreţe sau în momente dificile.

Cum vă descoperiţi locul pat?

Tradiţional, patul este locul unde dormim – dar şi unde facem dragoste. În primele săptămâni de convieţuire, inconştient, luptăm pentru a ocupa cea mai bună poziţie atât pentru somn, cât şi pentru plăcerile erotice. Aceste poziţii pot fi similare – sau nu.

Este dreptul fiecăruia dintre voi de a descoperi şi profita de poziţia, orientarea şi apropierea care îi produce maximul de confort.

Iar dacă, de exemplu, unul doarme mai bine cu capul spre Est, iar celălat cu capul spre Vest, acceptaţi acest lucru ca pe ceva normal şi găsiţi cele mai bune soluţii în privinţa pernelor, saltelelor şi cuverturilor pe care le folosiţi.

Am loc lângă tine, chiar dacă stau invers

Şi poate veţi (re)descoperi plăcerea cu care copiii vin dimineaţa în patul părinţilor, atunci când vă veţi schimba poziţia în care aţi dormit pentru clipele de intimitate ce vă pot marca începutul zilei.

Spaţiul personal şi emoţiile primare

Acum vă daţi seama că metoda folosită pentru a vă descoperi propriul spaţiu, implică să vă reconectaţi la intuiţie şi emoţii.

Odată găsit, acel loc începe să fie ancorat de emoţiile primare:

 • apărat cu furie, dacă este încălcat sau ocupat abuziv,
 • cedat de frică, dacă ocupantul este agresiv,
 • respins cu dezgust, dacă a fost murdărit (fizic sau emoţional) printr-un comportament nedemn,
 • acceptat cu tristeţe, dacă avem impresia că nu avem alternativă.

Aşa că acum puteţi evalua care dintre aceste emoţii de auto-apărare sunt asociate cu patul vostru sau cu locul vostru preferat.

Prezenţa emoţiilor de auto-apărare indică tensiuni în cadrul cuplului, ce pot fi eliminate prin (re-)negocierea modului în care utilizaţi spaţiul comun.

Iar funcţionalitatea cuplului este cu atât mai mare cu cât emoţiile sociale sunt mai intense şi durabile:

 • tandreţea cu care invităm persoana iubită să vină în spaţiul nostru preferat,
 • pasiunea cu care face dragoste sau alte lucruri plăcute (discuţii, pregătirea mesei sau alte activităţi comune etc.),
 • încrederea de a-i permite să aibă oricând acces la spaţiul nostru intim,
 • bucuria de a fi împreună oriunde şi oricând.

Finalizaţi exerciţiul discutând despre cum puteţi face ca aceste emoţii să fie mai frecvent şi mai intens în viaţa voastră de cuplu.

Fiţi cu adevărat împreună!

În povestea să „Tales of Power”, faptul că nu ştia nici ce să facă, nici încotro să meargă, îl făcea pe Castaneda să fie trist şi singur. Don Juan i-a spus că nici o  tehnică din lume nu îl va scăpa de singurătate.

Pentru a vă descoperi propriul loc, descoperiţi mai întâi cine sunteţi cu adevărat, urmându-vă propria natură profundă, acţionând, fiind printre oameni şi, nu în ultimul rând, iubind scânteia vieţii.

Iar apoi, în cuplu, puteţi să vă îmbogăţiţi trăirile, să vă diversificaţi experienţele şi să permanentizaţi bucuria şi plăcerea, folosind inteligent relaţia dintre emoţii şi spaţiul intim.

V-a plăcut şi vreţi mai mult?

Participaţi pe 7 şi 8 martie 2015 la seminarul SmartEmotions pentru Cupluri, susţinut de Daniel Bichiş, Master Coach Trainer NLP şi creatorul Ciclului Emoţional al Experienţei.

Este cea mai bună ocazie să vă găsiţi locul, atât în propria viaţă, cât şi în cadrul cuplului!

 

Denumirea Smart Emotions® este marcă înregistrată a Competent Consulting.